Michael Rasmussen

Michael Rasmussen

In de Tour de France van 2007 zette de Rabobankploeg Michael  Rasmussen in zijn gele trui uit de Ronde van Frankrijk nadat was uitgelekt dat hij in de aanloop naar de Tour had gelogen over zijn verblijfplaats. Maar waarom loog de  ‘*Chicken’ eigenlijk over die whereabouts?

Michael Rasmussen loog in 2007 over zijn whereabouts vanwege huwelijksproblemen.In 2011 deed de oud-coureur van de Rabobank deze bijzondere onthulling in de Deense krant Ekstra Bladet. Michael beweerde dat hij zijn echtgenote wilde doen geloven dat hij in Mexico was, terwijl hij bij een andere vrouw in Italië verbleef.

‘Ik wilde dat mijn vrouw geloofde dat ik in Mexico was. Maar ik was in Italië, al was ik niet in mijn huis. Het is verbazend te zien hoeveel renners scheiden na hun carrière. Ik was er erg dichtbij maar ik ben blij hoe het is afgelopen hoewel het Tourschandaal en alles wat daarna volgde een zware beproeving voor ons huwelijk was. Het was een extreme situatie en een extreme tijd. Zonder onze zoon Milo zou ons huwelijk waarschijnlijk niet hebben standgehouden. Hij was de lijm die alles bij elkaar hield.’

Deense fans op de berg
Deense fans op de berg

In Nederland waren velen fan van Rasmussen. Eindelijk weer een Tourfavoriet in een Nederlandse ploeg. In 2005 en 2006 ging hij al met de bolletjestrui naar huis en het jaar daarop zag het er naar uit dat hij de Tour ging winnen. Er waren nog maar vier dagen te gaan toen het verhaal van de gelogen whereabouts in de openbaarheid  kwam. Theo de Rooij, ploegleider van het Rabobankteam, kon niets anders dan zijn eigen renner uit de wedstrijd halen. De Deen werd verraden door Davide Cassani, een Italiaanse oud-renner die Rasmussen  kort voor de Tour tegenkwam in de Italiaanse bergen. Rasmussen: ‘Mijn leven was heel lang op één ding gericht en van het ene op het andere moment stond alles op losse schroeven. Ik voelde een gapend gat, ik wist dat het voorbij was, twaalf uur nadat ik eigenlijk de Tour de France had gewonnen op de Col d’Aubisque. Contador stond nu op teveel afstand van de Deen om hem nog te kunnen achterhalen was de algemene verwachting.

Alpe de Huez 2006
Alpe de Huez 2006

In 2007 was Rasmussen de grote trekpleister in de Ronde van Pijnacker. De organisatie trok de portemonnee en de Deen stond pontificaal in een gele trui aan de start in het sympathieke Zuid-Hollandse dorp. Langs het parcours verzamelde zich fans die er geen misverstand over lieten bestaan dat voor hen Michael Rasmussen de rechtmatige Tourwinnaar was in plaats van de Spaanse Alberto Contador die door de diskwalificatie van de nummer 1 doorschoof en met het geel om de schouders in Parijs gehuldigd werd als winnaar van de Tour de France 2007.

Rasmussen in de ronde van Pijnacker
Rasmussen in de ronde van Pijnacker

Ramussen begon een juridisch gevecht tegen de Rabobank dat in 2014 ten einde kwam met een schikking. Beide partijen spraken af om geen details bekend te maken over bedragen.

*De bijnaam van Rasmussen luidde The Chicken omdat hij zo mager was. De Deen deed er alles aan om zo licht mogelijk de berg op te klimmen. Hij was zo mager dat hij volgens de namenverzinners op een kip leek. Chicken dus. Er gaat een verhaal rond dat hij zelfs de stickers van zijn fiets haalde om gewicht te besparen.

Reageren is niet mogelijk.