Met Rooks en Theunisse in 2012

Met Rooks en Theunisse in 2012

In juni 2013 werd de Week van het Sportboek gehouden. Eén van de hoogtepunten van deze week was de verkiezing van het Sportboek van het Jaar 2012. In de waslijst aan nieuw verschenen sportboeken werd een selectie gemaakt van tien kandidaten voor de Nico Scheepmaker Beker, die jaarlijks door een vakjury wordt uitgereikt. Daarnaast kan iedereen stemmen voor de publieksprijs.

Het boek “Rooks en Theunisse, een koningskoppel ondanks alles” werd in 2012 gepresenteerd in het Olympisch Stadion. De Siamese tweeling was daarbij zelf aanwezig. Ook was er een kleine tentoonstelling ingericht waarin foto’s, teksten, fietsen, shirts en prijzen van de beide renners te zien waren.

De schrijver presenteert het boek aan beide renners
De schrijver presenteert het boek aan beide renners.

Nico Scheepmaker Beker

De Nico Scheepmaker Beker is de vakprijs voor sportauteurs in Nederland. Jaarlijks wordt het beste sportboek gekozen. De prijs wordt sinds 2005 uitgereikt, Auke Kok kreeg toen de bloemen voor zijn boek Wij waren de Besten. Dit was een zeer uitgebreide reconstructie van het wereldkampioenschap voetbal van 1974, waar Nederland de finale verloor van West-Duitsland. Andere winnaars waren onder meer Het Geheim van Raleigh (Joop Holthausen), Je hebt het niet van mij (Marcel van Roosmalen) en Voetbal in een vuile oorlog (Iwan van Duren en Marcel Rözer). De originele gedachte achter de Nico Scheepmaker Beker was het creëren van meer aandacht voor het sportboek. Inmiddels is de jaarlijkse verkiezing opgenomen in de Week van het Sportboek.

Het boek “Rooks en Theunisse, een koningskoppel ondanks alles” was 1 van de genomineerde boeken.

De Siamese tweeling ontmoet elkaar voor het eerst sinds vele jaren
De Siamese tweeling ontmoet elkaar voor het eerst sinds vele jaren.

Sportboek van het Jaar

Voor het beste sportboek van 2012 was te stemmen op alle boeken die afgelopen jaar zijn verschenen. Daarbij hadden NuSport en Bruna tien boeken genomineerd om een schifting te maken in het grote aanbod. Hierbij zat het meest verkochte sportboek van het afgelopen jaar: Gijp van Michel van Egmond. Tevens was er een Belgische publicatie over de sportcarrière van Kim Clijsters en de biografie van de ‘Siamese Wielertweeling, Gert-Jan Theunisse en Steven Rooks die eind jaren 80 de Nederlandse wielerwereld in vuur en vlam zetten. Het verhaal van hun opkomst en neergang opgetekend door Peter Tetteroo.

Sportboek van het Jaar 2012, de genomineerden:

Avondje NAC – Sjoerd Mossou
Foppe de Haan, Bondscoach voor 4 weken – Koen van Santvoord
Geen Genade – Thijs Slegers en Andy van der Meijde
Gijp – Michel van Egmond en René van der Gijp
Gouden Epke – Frans Wolfskamp en Klaas Jan van der Weij
Kim Clijsters – Filip DeWulf en Wilfried de Jong
Kop in de wind – Wilfried de Jong
Mart Smeets – Kees Sluys
Onderweg – Guido Bindsels
Rooks & Theunisse – Peter Tetteroo

Collage uit de tentoonstelling
Collage uit de tentoonstelling

Het boek Rooks en Theunisse is nog beperkt verkrijgbaar voor 12 euro (inc. verzendkosten). Desgewenst met opdracht van de auteur. Stuur een mail, met adres naar www.petersproducties.nl

Meer lezen in de fietsscheurkalender 2020?

Reageren is niet mogelijk.