Tour-winst Jan Janssen in ruil voor een glas wijn

Tour-winst Jan Janssen in ruil voor een glas wijn

Door Daan Rieken voor de Fietsscheurkalender 2018. Foto’s Peter Tetteroo

Jan Janssen:

‘Over die Tour van ’68 heb ik alles in geuren en kleuren verteld. Over de eerste dag, de tweede, de derde, de vierde, en-zo-voort. En altijd diezelfde vraag: “Wat dacht je tijdens die laatste tijdrit?” Ja, wat denk je tijdens een tijdrit? Trappen, rechtdoor rijden en niet omvallen.’

Jan legt het nog eens haarfijn uit
Jan legt het nog eens haarfijn uit

De tijdrit op 21 juni 1968 veranderde Janssens leven.

Vóór die 55 kilometer van Melun naar Parijs stond hij in het Tour-klassement nog zestien seconden achter de Belgische leider Herman Van Springel. Na afloop was hij de eerste Nederlandse Tour-winnaar ooit. Uitgerekend door een uitstekende race tegen de klok. Terwijl hij niet bepaald bekend stond als sterk tijdrijder. Was er toch een geheim?

‘Ik was slim. Voor de tijdrit had ik een agent in de slag genomen. Gaston heette hij. Die jongen zou op een motor voor mij uit moeten rijden tijdens de race. Ik vroeg hem om wat minder afstand te houden. Geen honderdvijftig meter, maar slechts vijftig. Dat was ideaal. Ik kon daardoor steeds proberen naar die motor toe te rijden en vooral bij bochten was het handig. Als ik zijn remlichten lang zag branden wist ik dat er een gevaarlijke draai aan kwam en zelf op moest letten: zo niet dan kon ik vol doortrekken. Zo’n klein trucje is ontzettend belangrijk geweest. Of ik Gaston geld heb gegeven?’ Janssen lacht: ‘Alleen een glas wijn na afloop.’

Twee Nederlandse Tourwinnaars 1968 en 1980. Jan en Joop.
Twee Nederlandse Tourwinnaars 1968 en 1980. Jan en Joop.

In België kwam de klap hard aan.

Onze zuiderburen konden het maar moeilijk verkroppen dat Van Springel op de slotdag uit het geel werd gereden door die – volgens de overlevering – mindere tijdrijder uit Holland. Janssen wordt er in België nog altijd op aangekeken.

‘Geloof het of niet, maar er zijn nog steeds Belgen die zeggen dat ik ze geflikt heb. In Antwerpen werd ik laatst aangesproken door een oudere man. Hij zei dat ik de Tour-zege gestolen had van Van Springel.’ ‘Ja ammehoela! Iedereen rijdt zo hard als hij kan. Bovendien was ik helemaal geen mindere tijdrijder dan Herman. Iemand heeft het laatst voor me uitgezocht. Ik blijk Van Springel in acht op de tien chrono’s geklopt te hebben.

De Belgen hebben helemaal geen steekhoudende argumenten om mij te beschuldigen. Dat heb ik die man in Antwerpen ook aan zijn verstand proberen te brengen.’ Uiteindelijk draaide Janssens gesprekspartner bij. ‘“Ah wel, meneer Jaaanssen”, zei hij op z’n Antwerps. “Alsnog proficiat dan.” Haha! Vijftig jaar later was hij toch tot inkeer gekomen.’

Janssen is al lang afgestapt, maar het bier is er nog steeds
Janssen is al lang afgestapt, maar het bier is er nog steeds
Trotse fotograaf Peter Tetteroo en Jan Janssen in 2010
Trotse fotograaf Peter Tetteroo en Jan Janssen in 2010

Een verslagje van de bewuste tijdrit in 1969 op You tube

Reageren is niet mogelijk.