Museum Acht van Chaam

Museum Acht van Chaam

Deze zomer (2018) bestaat de Acht van Chaam 80 jaar

Dat zal gevierd worden en als het even kan zijn wij erbij. De Acht van Chaam is voor ons het meest aansprekende wielercriterium in Nederland. Daar, in het Brabantse land, is het wielrennen thuis. Door de dorpsstraten, door de weilanden. Prachtig parcours, een acht, zodat je de renners twee keer in een ronde langs ziet komen.

Mart Verhees
Mart Verhees

Het Acht van Chaam Museum

De geschiedenis van dit criterium is rijk en samengevat in het Acht van Chaam museum. In dit museum stelt Mart Verhees zijn verzameling van Mart Verhees ten toon. Het Acht van Chaam museum is gesitueerd in Café ‘t Chaamsche Wapen, Dorpsstraat 44-46 4861 AC Chaam. Het café is midden in het dorp waar de finish van de Acht van Chaam ligt. Het midden van de voordeur was vroeger de finishlijn tijdens de Acht, nu is deze enkele meters opgeschoven.

Ons advies, ga er kijken en luisteren naar de verhalen van Mart Verhees. Bijvoorbeeld het verhaal van Rini Wagtmans die er zeer op gebrand was om in de Acht van 1968 Tour de France winnaar Jan Janssen te kloppen. De ochtend voor de acht stuurde Wagtmans zijn mecanicien naar de acht om het parcours te verkennen en met name te onderzoeken hoe de wind waaide. De wind zou in de schuin in de rug (in het hol) van de renners in het laatste rechte stuk staan en Wagtmans besloot om een 55 x13 te laten monteren. Zo kon Wagtmans extra meters trappen in de sprint met Janssen en de overwinning op zijn naam schrijven. Jan Janssen kan er nog steeds niet om lachen schijnt het.

Wagtmans verslaat Janssen
Rini Wagtmans wint de Acht van Chaam 1968 , voor Tourwinnaar Jan Janssen

Reinier Riethoven

Of het verhaal van het tragische ongeval waarbij de 16 jarige Reinier Riethoven in volle sprint en gewonnen positie op een jongetje uit het publiek klapte . Riethoven viel en met een schedelbasisfractuur werd hij naar het ziekenhuis in Breda vervoerd. Daar stierf hij in de loop van de nacht. Reinier Riethoven die zich één ding had voorgenomen. ‘Ik wil de Acht van Chaam winnen.’ Vele jaren later bezocht Mart Verhees de moeder van Reinier Riethoven. Zij was blij met het bezoek en gaf veel spullen van haar betreurde zoon aan de verzamelaar mee. In het museum richtte Mart Verhees een prachtige vitrine in ter nagedachtenis van deze wielrenner.

Reinier Riethoven
Reinier Riethoven

Het ene mooie verhaal volgt het volgende op. De Acht van Chaam is Verhees’ lust en leven. Naast zijn werk is hij er altijd mee bezig. Plakboeken, krantenberichten, shirts, bekers, een bijzondere miss Skol bloemenkrans uit 1964 omringen de bezoeker van het museum.

Miss Skol
Miss Skol

We kunnen hier makkelijk een middag stuk slaan en dat gebeurt ook regelmatig volgens Mart. Zo kwam het Wim Wanders ter ore dat er een foto van zijn valpartij in de Acht van Chaam van 1971 in het museum aan de muur hangt. De Limburger Wanders kwam zelf een kijkje nemen en volgens Verhees werd het een lange middag met vele prachtige verhalen.

De val van Wim Wanders
De val van Wim Wanders

Rondemiss Corrie Konings

In een van de plakboeken komen we een foto van Rondemiss Corrie Konings tegen. Mart vertelt dat Corrie hier inderdaad ooit de Rondemiss was. Ook in Chaam trouwde Corrie met haar latere manager en in 2017 traden Corrie en de Rekels op het dorpsplein op. Later vertelde Corrie in het café aan

Mart dat het voelde als een beetje thuiskomen. Wij wonen aan de rand van Rotterdam, maar elke keer als we de Acht bezoeken voelt het voor ons ook een beetje als thuiskomen.

Corrie Konings als miss Skol
Corrie Konings als miss Skol

Wie zagen we in de loop der jaren in Chaam?

Erik Breukink in zijn witte trui die hij won in de Tour van 1988. Greg (Grekske) Lemond in het geel. Chiapucci in zijn bolletjestrui. Gianni Bugno, die in het open veld bijna tegen een dronken overstekende toeschouwer aanknalde.

Lance Armstrong in het geel
Lance Armstrong in het geel
Chris Froom in het geel
Chris Froom in het geel

Verder alle Nederlandse toppers en subtoppers uit onze tijd, vanaf eind jaren zestig tot aan van de zomer 2018 als de Acht van Chaam 80 jaar bestaat.

Check voor openingstijden meer info: http://achtvanchaam.nl/museum

Meer lezen over De-Acht-van-Chaam?

Reageren is niet mogelijk.