FIETSSCHEURKALENDER 2018

FIETSSCHEURKALENDER 2018

Hij is er weer!

In 1996 maakte ik een eerste versie van een Fietsscheurkalender. Meer een Tour de France Scheurkalender. 21 dagen, 21 blaadjes. Daar ging ik even de boer mee op, maar liet het al snel liggen. In 2009 kwam ik Henk Tetteroo tegen (geen familie) en we ontdekten dat we beiden van wielrennen en schrijven hielden. Ik maakte een tweede prototype van de Tour de France Scheurkalender, uitgeverij Tirion hapte toe en stelde voor de 21 dagen kalender uit te breiden naar een jaarkalender. Eind 2009 verscheen de eerste Fietsscheurkalender. De 2010 versie.

Fietsscheurkalender 2010
Fietsscheurkalender 2010

Negen uitgaven van de fietsscheurkalender verder

Nu, in 2017,  zijn we negen uitgaven verder en ligt de 2018 in de winkel. In Nederland verkrijgbaar in verschillende boekwinkels en op websites als Bol, Bruna, Kosmos en meer.

Aan deze scheurkalender werken we inmiddels met zijn vijven. Henk Tetteroo schrijft elke maandag over wielertaal. Patrick Croisiaux verslaat zijn fietstochten in Nederland, België en Frankrijk. Daan Rieken spreekt 52 donderdagen lang met Jan Janssen en elke woensdag laat hij Durk Fabriek – Fysiotherapeut bij Sun Web – zijn ervaringen met ons delen. Jos van Nierop behandelt elke maand een van zijn Wielerplaatjes uit zijn rijke verzameling, Jos van Dijk stelt het Wielermuseum in Roeselare voor aan de hand van 12 ten toon gestelde topstukken en ik schrijf stukken over de voorjaarskoersen in Nederland en België, portretten en uitspraken van wielrenners en wielertoeristen, laat deskundigen met tips en tricks aan het woord en van alles wat te maken heeft met de wielersport op liefhebber – en professioneel gebied. De foto’s in de kalenders zijn van mijn hand (buiten de covers).

Fietsscheurkalender
Fietsscheurkalender

Inspiratie van de schrijvers

Waar halen jullie al die verhalen en varia toch vandaan om dit al negen jaar vol te houden?  Tja, we zitten voor de tv als er wielrennen is. Gaan live naar koersen als de Ronde, De Omloop, De Tour, NK’s, 8 van Chaam, Draai van de Kaai etc. We gingen op bezoek thuis, café of voor en na de koers bij Joop Zoetemelk, Lucien van Impe, Eric Vanderaerden, Gert-Jan Theunisse, Karsten Kroon, Roger de Vlaeminck, Steven Rooks, Tim Krabbé, Kirsten Wild, Rik Vanwalleghem, Jos van Emden, Nick Nuyens, Gio Lippens, Maarten Ducrot. Telefoneerden met Johan Museeuw , Freddy Maertens, Jurgen van den Broeck en Gerben Karstens. We mochten mee met een hoogstestagedag van LottoNL-Jumbo. We konden interviews houden bij ploegpresentaties van Quick Step (Eddy Merckx, Tom Boonen, Partick Lefevere), Vacansoleil, Rabo-Belkin-LottoNL-Jumbo. Daarnaast fietsen we zelf ook, beklommen zelf de Alpe d’Huez. Lezen kranten, magazines, boeken over wielrennen. Bezoeken websites en facebookspagina’s. Proberen op vakantie altijd iets op te pikken wat met wielrennen of gewoon fietsen te maken heeft. Bezochten de geboortedorpen van Coppi en Bartali. Fotograferen een fles Pelforth als we dat toevallig op een terras tegenkomen, fotograferen een chocoladereep van het merk Poulin in een Franse supermarkt (waarom dat? , ja, dat lees je in zo’n kalender). Zochten de Strade Bianchi op in Toscane. Kortom, we zijn er altijd mee bezig en vangen alle signalen op. Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Zolang u de Kalender blijft kopen, is de uitgever tevreden, blijven wij van de straat en leest u elke dag iets over wielrennen. Mooi toch?

Fietsscheurkalender 2019
Fietsscheurkalender 2019

Ik ben al begonnen aan de tiende editie: De Fietsscheurkalender 2019. U kunt ook bijdragen als u dat leuk vindt. Mail dan uw tekst naar peter@peterproducties.nl en wellicht leest u deze terug in 2019. Altijd met naamsvermelding.

Maar eerst de 2018 kalender die ik zelf ook op de wc ophang en meescheur. Soms lees ik iets waarvan ik zelf niet meer wist dat ik het geschreven heb, blijft leuk.

Nieuwsgierig naar de andere uitgaven? Klik hier !

 

Reageren is niet mogelijk.