WK wielrennen op de weg voor dames 2017

WK wielrennen op de weg voor dames 2017

Annemiek van Vleuten
Anna van der Breggen
Anna van der Breggen

Bergen, Noorwegen, 23 september 2017

De Nederlandse ploeg bestaat uit Anna van der Breggen, Annemiek van Vleuten, Marianne Vos, Chantal Blaak, Lucinda Brand, Ellen van Dijk, Janneke Ensing en Amy Pieters. Van der Breggen en Van Vleuten zijn topfavoriet met Marianne Vos als outsider. Later zegt Chantal Blaak dat ze alle acht voor hun kans mochten gaan van de bondscoach Thorwald Veneberg.

Salmon Hill

Annemiek van Vleuten en Anna van der Breggen zien we veel vooraan en ze proberen steeds weg te komen op Salmon Hill . Bij iedere poging zitten de concurrenten op het wiel van de twee Nederlandse dames. Chantal Blaak valt en denkt: “Mijn koers is over, maar ik probeer terug te komen om te kijken wat ik nog kan doen voor de anderen.” Later zegt Chantal dat ze bijzonder gefocused was op deze WKrace. Temeer omdat ze voor de Olympische Ploeg een jaar eerder buiten de selectie was gehouden.

Blaak komt terug en rijdt weg met een kopgroepje dat weer bijgehaald wordt. Anna en Annemiek komen niet weg en nog voor de laatste keer dat de Salmon Hill genomen moet worden, demarreert Chantal, links van de koplopers uit het groepje. Ze is weg, de afstand vergroot, op de heuvel loopt de rest in, dan valt het achter Chantal stil. Haar ploeggenoten doen (balend) hun werk. Afstoppen. Niet de rest naar Chantal brengen. Zo hoort het ook.

Blaakie Wereldkampioen
Blaakie Wereldkampioen
Geen woorden voor

Chantal Blaak komt solo over de streep. “Ik heb er geen woorden voor” zegt ze voor de camera. “Ik kan het niet geloven.” Maar het is echt. Blaakie is wereldkampioen. Verdiend, mooi, niks gestolen. Anna en Annemiek zijn blij voor Blaak, maar kunnen hun teleurstelling nauwelijks verhullen. Dat is ook mooi. Het is topsport, geen theekransje.

Huldiging van een wereldkampioen
Huldiging Chantal Blaak
Huldiging Chantal Blaak

Op 27 september is de huldiging van de wereldkampioene in haar woonplaats Lansingerland (afdeling Berkel en Rodenrijs). Familie en vrienden uit Zuidland waar het allemaal begon, zijn er ook bij. Wat doen ze daar toch in het drinkwater? Na Arie den Hartog en Martijn Maaskant tellen we de zoveelste toprenner uit dit dorp. Wel een wereldkampioen dit keer hè.

De gouden plak voor Chantal
De gouden plak van Chantal
Reageren is niet mogelijk.