Yellow Jersey Classic 2017

Yellow Jersey Classic 2017

Op zaterdag 9 september komen de (meeste) nog levende Nederlandse Gele truidragers bij elkaar in Rucphen voor de Yellow Jersey Classic. Jaarlijks georganiseerd door Rini Wagtmans die zelf de gele trui droeg in 1971 als ploegmaat van Eddy Merckx. Dat vond Merckx niet zo leuk en pakte snel het geel terug.

Rini Wagtmans, Freddy Maertens en Rik Van Linden
Aanwezigen dit jaar 

Dit jaar zijn Johan van der Velde, Erik Breukink, Jacques Hanegraaf, Gerben Karstens, Joop Zoetemelk, Jelle Nijdam, Teun van Vliet en Ab Geldermans present. Jan Janssen heeft andere zakelijke beslommeringen, Adri van der Poel komt niet, Lubberding ook niet en Jan Raas, tja. Wijlen Gerrie Knetemann wordt door zijn vrouw Gré vertegenwoordigd. Als eregast zien we Jean-Marie Leblanc rondlopen. Hij zat van 1966 tot 1971 zelf op de racefiets en was Tourdirecteur van 1988 tot 2006. Ook Freddy Maertens en Rik Van Linden behoren tot de gasten vandaag. Al met al loopt hier een rijk stuk wielergeschiedenis rond.

Joop Zoetemelk en Ab Geldermans bij de onthulling van hun tegels

Burgemeester Marjolein van der Meer Mohr onthult samen met Jean Marie Le Blanc twee gedenktegels. Een voor Joop Zoetemelk, die het record van 22 Gele Truien droeg en de Tour in 1980 won en een voor de oudst levende Gele Truidrager, de 82 jarige Ab Geldermans die twee Gele Truien bemachtigde in 1962 .

Gerben Karstens en Rik Van Linden vertellen hoe ze elkaar klopten in de sprint.

.

Hanenpraatjes

Gerben Karsten vertelt hoe hij Freddy Maertens klopte op de Champs Elysées in 1976. Rik van Linden herinnert zich de keren dat hij Karstens klopte. En zo bieden de sprinters van weleer even ouderwets tegen elkaar op. Die hanenpraatjes blijven gelukkig altijd, maakt niet uit hoe lang geleden. Elkaar kloppen, daar ging het toen en nu nog steeds om. Zelfs op het allerjongste niveau gaat het om winnen. Zo zagen we aan Delano Heeren die op 10 juni 2017 eerste Nederlands Jeugdkampioen op de weg werd. ‘Je hoeft hem niet te vertellen dat hij moet gaan trainen of zo’, aldus zijn vader. Hij wil het zelf, gaat helemaal zijn eigen gang wat fietsen betreft.’ Neerlands Hoop! ‘En Delano, ken je deze mannen, die hier bij ons zijn?, vroeg Jan Peeters aan de kleine kampioen. ‘Nee, antwoordde hij bescheiden, alleen Joop Zoetemelk.’

Het gouden verleden ontmoet de aanstormende jeugd. Joop Zoetemelk en Delano Heeren
Lekker fietsweer

Het weerbericht was niet goed, maar in de loop van de ochtend breekt de zon door. Wielerspeaker  Jan Peeters bedankt de Heer er persoonlijk voor: “De weergoden zijn ons gunstig gezind”, zegt hij en voegt er aan toe: “Bedankt God.” We zijn tenslotte in het katholieke West Brabant en wielrennen is van oorsprong een katholieke sport hoor ik altijd zeggen. Voor wat hoort wat en op een flink buitje regen na, is het verder goed fietsweer.

Yellow Jersey Classic 2017

Na de lunch gaan de mannen zich verkleden want ze stappen (bijna) allemaal op de fiets om tussen de ongeveer 250 liefhebbers in hun overwegend gele truien de Yellow Jersey Classic te volbrengen. Een leuke fietsdag met lekker fietsen tussen de levende wielerlegenden in. Dat Jan Janssen dat aan zich voorbij laat gaan snapt Jean-Marie Leblanc niet. Hij zegt dat hij hem daarover morgen nog zal bellen. “Want”, zo voegt de voormalige Tourbaas toe: ‘Dit is zo’n speciale viering, daar hoort iedere Nederlander die ooit het Geel droeg bij.

Onderweg bij de Yellow Jersey Classic.

Voor meer foto’s van de Yellow Jersey Classic?

Klik dan hier: Yellow Jersey Classic 2017

Reageren is niet mogelijk.