Voorbereiding Team LottoNL-Jumbo op Vuelta 2017

Voorbereiding Team LottoNL-Jumbo op Vuelta 2017

TEAM LOTTONL-JUMBO OP HOOGTESTAGE IN KUHTAI ( REGIO INNSBRUCK, TIROL ) OOSTENRIJK.

Geel-zwarte Skoda’s  glijden statig Innsbruck  binnen. Hier ligt in september 2018 de finishlijn van het WK wielrennen op de weg. LottoNL-Jumbo traint hier vlakbij op in het hooggelegen Kühtai, 2020 meter boven de zeespiegel. Met deze hoogtestage bereiden de mannen zich onder andere voor op de Vuelta.

Geel zwarte Skoda’s Lotto-Jumboploeg
De renners

Een van de renners, Daan Olivier, was een tijdje klaar met fietsen, had er geen zin meer in: “Ik vind het weer leuk, bij deze ploeg mag je ook zeggen wat je zelf vindt.” Lars Boom is hier en niet in de Tour de France. “Ik train hier om straks de Vuelta te rijden en goed de winter in te gaan. Ik wil in 2018 in het voorjaar beter zijn dan afgelopen voorjaar.” Mathieu Heijboer beaamt, dat het voorjaar 2017 keihard is geëvalueerd met Boom. Het moet beter, we verwachten dat hij in 2018 om de prijzen mee gaat doen. Koen Bouwman is er ook bij. Hij won de bolletjestrui in de Dauphiné. “Ik had het plan om een keer aan te vallen en die trui een keer te dragen, maar dat ik hem tot het einde kon vasthouden had ik niet verwacht. De trui ligt thuis boven ergens in een doos. Misschien kan ik in de toekomst voor de bollen in de Tour gaan. ” Later zegt Mathieu Heijboer ongeveer hetzelfde. “Wij waren verrast door de prestatie van Koen. Nu moeten we hem er van zien te doordringen dat hij echt goed is en er meer voor hem te halen valt in de komende jaren. Hij moet dat zelf nog ontdekken.”

Koen Bouwman

                                                                                     

Grote trek

De hele club gaat voor de lunch met de Nordkettenbahnen naar de Seegrube boven Innsbruck.  De Belgen uit de ploeg gaan op het randje van het ravijn staan. Lars Boom lacht van een afstandje: “Kijk, alle Belgen bij elkaar, moeten jullie niet elkaars handje vasthouden?” Hoe is het om als Belg in een Nederlandse ploeg te rijden?” “Gaat over het algemeen prima, geen probleem, we spreken dezelfde taal hè.” Heijboer beaamt dat het goed gaat, maar er ook verschil is te merken. Enkele Belgische jongens zijn wat rustiger, wat stiller dan hun Nederlandse collega’s, maar zo’n Gijs Van Hoecke dan weer niet. Die geeft ook tegengas, trekt zijn mond open als hij dat nodig vindt, dat willen we graag.  Als eindelijk het broodmandje op tafel staat is het al leeg voor de ober omdraait. Hij krijgt het brood nauwelijks aangesleept. Aan de tafel gaat het gesprek onder meer over schnitzels. Daar hebben ze zin in, maar het staat niet op het sportmenu. “App even naar de kok van het hotel dat we vanavond schnitzel willen eten”, dagen ze elkaar uit. Renners met grote trek. Na de lunch gaat het team weer naar beneden en terug naar Kühtai. De schnitzel komt nog even ter sprake en Lars Boom zegt nog dat niet alles altijd maar volgens de regels hoeft. Morgen zien we ze weer.

Van Boxstael, De Tier, Wynants, Campenaerts, Van  Hoecke en De Vliegere

                                                                                 

Hotel Kühtaier Alm

Voor de training rijden we Innsbruck uit en de berg op. Het regent licht, maar hogerop trekt de lucht open en komen we bij het hotel waar we de Lotto-Jumbo vrachtwagen en auto’s zien staan. De verzorger staat drinkbussen te vullen en de mecaniciens zijn met het materiaal in de weer. Binnen zit Mathieu Heijboer de verzamelde data in te voeren op zijn Apple en het trainingsschema te maken voor vandaag. Straks zal Grischa Niermann zich bij hem voegen als tweede ploegleider. Hotel Kühtaier Alm is speciaal open gegaan om de ploeg te herbergen, eigenlijk is het in deze tijd dicht in afwachting van de wintersporters. Gedragen de jongens zich een beetje daar boven op die berg? De eigenaar van hotel is tevreden. “Sie sind alle sehr brav”, zegt hij. Nicht wie die anderen Holländer”, lacht hij erbij. Verzorger Anthony Devliegere zegt : “Het is hier goed verblijven, ze doen alles voor je in het hotel, alles wat we vragen wordt geregeld.”

Hoogtestage

Het is fris boven, de renners komen een voor een aangelopen en verzamelen op de parkeerplaats. Straks gaan ze in de auto’s naar de plek waar de training begint. Ze stoppen nog een banaan in hun mond, trekken beenstukken aan, zetten een ijsmuts op. Daan Olivier trekt de uitkomst van het Leidse onderzoek in twijfel, dat onlangs naar buiten kwam met de bewering dat EPO geen effect zou hebben. “Ik denk dat het wel helpt. Door op een hoogte boven de 2000 meter te verblijven krijg je, als het goed is, een soortgelijk effect, maar op natuurlijke wijze. Door een grotere zuurstofopname stijgt je uithoudingsvermogen.

Victor Campenaerts
Blokkentraining

Heijboer geeft instructies en ze gaan de auto’s in. We rijden een stukje naar beneden en vandaar klimmen de renners terug. De heren gaan in twee groepen de weg op. Mathieu: “In twee kleine groepjes want dat is veiliger tussen het andere verkeer en ze komen dan vaker op kop.” Wij rijden vooruit en begeleiden de eerste groep. Grischa Niermann komt daar achter aan met de tweede groep. De twee ploegleiders praten met elkaar via de communicatieapparatuur. “Waar gaan we heen, let op hier is een haakse bocht, waar zit je nu?” Ik begrijp van Mathieu dat ze in blokken werken. Het eerste stuk warm fietsen en dan verzamelen ze op een parkeerplek onderweg voor een nieuwe opdracht. Ik zie de mannen ontspannen fietsen, ze babbelen en lachen wat met elkaar. Op de parkeerplek krijgen ze individuele opdrachten voor de blokkentraining en gaan om de beurt de weg op. Wij rijden achter de eerste renners aan. Mathieu legt uit dat ze nu steeds een aantal minuten tegen het rood aan moeten rijden en hun cadans afwisselen. “Ze mogen niet over hun limiet heengaan. Vaak hebben ze na een training nog energie over en willen ze er nog een uurtje bij doen. Dan zeg ik nee. Ze moeten juist iets over houden anders is het effect van de hoogtestage weg. Als ze hier te veel geven, fietsen ze straks in de Vuelta achteruit.”  Grischa Niermann meldt zich via de intercom: “Het is hier zeiknat, we kunnen beter een stukje andere route kiezen.” Mathieu Heijboer denkt even na en antwoordt: “Goed, doen we, als ze maar wel hun blokken volmaken.”

Nieuwe shift

Als de meeste jongens van deze shift weer in de koers zijn, pakt Martijn Keizer de bergtrui in het begin van de Ronde van Polen en lezen we dat Twan Castelijns goed bezig was in de Prudential Ride London-Surrey Classic, Gijs Van Hoecke finishte in de eerste groep. Victor Campenaerts wint het Europees kampioenschap tijdrijden. Steven Kruijswijk, is dan al in Kühtai gearriveerd voor zijn hoogtestage. “Mathieu Heijboer zegt over Kühtai: “Het is hier heel goed verblijven. Prachtige omgeving en we kunnen veel verschillende routes fietsen. Ik ben hier nu drie weken en heb nog lang niet alles gezien. Dat maakt dat het verblijf leuk is en dat is voor de teamspirit belangrijk. Dat is in de Siërra Nevada en bij de Teide op Tenerife anders. Daar is maar één weg die ze steeds moeten rijden, dat gaat vervelen. Dus volgend jaar weer hier? “Nou, we gaan aan het eind van seizoen evalueren en dan hoop ik dat er meetbaar effect is. Dat blijft altijd  spannend, want als we straks in de Vuelta achteruit fietsen … tja, dan balen we natuurlijk. Zo’n hoogtestage is ook niet voor iedereen een succes. Tim Wellens en nog een paar andere jongens doen het niet meer, daar werkt het niet voor. Andere renners zweren erbij. Maar nogmaals het gaat om het resultaat. Steven Kruijswijk, George Bennett, Antwan Tolhoek, Koen Bouwman, Stef Clement, Floris De Tier, Bert-Jan Lindeman, Juan José Lobato en Daan Olivier mogen het laten zien in de komende drie loodzware Vuelta weken.

Team LottoNL-Jumbo met renners van het Cycling Team Tirol.

                                                                   

Voor meer foto’s  van deze hoogtestage?

Klik hier: Lotto-Jumbo in Kuhtai Innsbruck

Reageren is niet mogelijk.