De Acht van Chaam

De Acht van Chaam

De Acht van Chaam

De eerste week na de Tour

De eerste week na de Tour de France fietsen de toppers in de Na-Tour-Criteriums. In Nederland afgelopen week op maandag in Boxmeer met Nederlands kampioen Chantal Blaak die als eerste de meet passeerde voor Amy Pieters en Marianne Vos. Dylan Groenewegen won bij de heren voor  Koen de Kort en Tom Dumoulin op drie. Dinsdag trok de karavaan naar Surhuisterveen. Uitslag daar: 1. Tom Dumoulin, 2. Bauke Mollema, 3. Primož Roglič.

Op woensdag de 79e keer “De acht van Chaam” (lees verder voor een verslag en foto’s) en op donderdag de Wateringse Wielerdag, die voortaan door het leven gaat als Profronde Westland. Daar wint Ramon Sinkeldam die Dylan van Baarle in de sprint klopt. Tom Dumoulin wordt net als in Boxmeer derde.

Wij kiezen voor “De acht van Chaam”. De historische 8 brengt al sinds 1933 grote namen naar het Brabantse land. Op een monument in het dorp worden alle winnaars genoemd. Thijs van Oers was de eerste winnaar en na woensdag 26 juli 2017  kan Chris Froome bijgeschreven worden.

Eerder is Marcel Kittel geboekt als hoofdnummer, maar het Duitse sprintkanon valt in zijn groene trui en stapt af in de Tour de France. Niet op tijd hersteld. Gelukkig is er nog een naam in de aanbieding. Chris Froome. Kost een paar centen, maar dan heb je wel de Gele Trui op je parcours. Ploegleider Servais Knaven woont vlakbij Chaam en misschien heeft hij een goed woordje gedaan bij Chris, in ieder geval lopen  de straten vol om een blik te kunnen werpen op de viervoudige Tourwinnaar. Ook Dylan Groenewegen is er. Bauke Mollema staat aan de start, samen met zijn teammaat Koen de Kort. Verder ontwaren we onder de andere renners talent Sam Oomen en Lotto-Jumbo Tourdeelnemer Timo Roosen.

De dames

Voor de heren strijden de dames om de beker. Anna van der Breggen showt haar Maglia Rosa, levende legende Marianne Vos is weer terug en hoe. Verder trekt Puck Moonen veel mannelijke fans naar het parcours. Marianne van ‘t Geloof, Nederlands Kampioen ZC en de Chaamse favoriet Lot van Opstal geven acte de presence. Na 63 kilometer -14 ronden – wint Vos de sprint van Van der Breggen met Nina Kessler als derde op het podium. Anna: “Het was moeilijk sprinten, want mijn versnellingsapparaat werkt niet goed.” Marianne: “Ik ga voorlopig nog door, het is goed dat ons Nederlands vrouwenpeloton in de breedte veel sterker is geworden.”

Aan Puck Moonen vragen we wat ze vind van al die mannelijke aandacht en hoe ze dat uiten. Puck: “Ja, dat gaat soms te ver, maar het is leuk dat ze me aanmoedigen.”

De heren starten om 18.45u. Voor de start zien we Bauke Mollema en Koen de Kort staan en stellen ze een paar vragen. Bauke, wat vind je ervan dat je na een aantal Tourjaren nu je eerste etappe wint? “Ik ben daar blij mee, het werd tijd, maar je moet het maar doen hè. Vaak is het andersom, je wint als je jong bent en dan zakt het langzaam terug. Ik hoop dat ik de omgekeerde weg loop en er nog meer moois op mijn pad komt.” Koen, je bent een topper, maar wat we ook mooi vinden dat je altijd zo relaxed bent. “lachend: “Leuk dat je dat zegt, voor mij werkt dat het beste. Relaxed, plezier hebben en hard fietsen.”

Froome arriveert

Als Froome arriveert stoomt de pers, fans en andere ‘genodigden massaal op. De beveiligers
hebben hun handen vol om een beetje ruimte voor de Gele truidrager te maken. Froome zelf
blijft rustig en vriendelijk. Selfie hier, handtekening daar en als bij het eerste ronde een aantal
jeugdrenners mee mogen rijden heeft hij veel aandacht voor de jonge fans en geniet zichtbaar
van hun aanwezigheid. Noï Moes, jeugdrenster is er ook bij. Noï na afloop: “Ik heb nog even
in Chris Froome’s wiel gezeten.”

De heren draaien hun 20 ronden (90 kilometer) en in de sprint klopt Froome, Mollema. Even
snel een washandje over z’n gezicht en het podium op. Bloemen en dan door de menigte heen
zien te komen. Mollema en Groenewegen hebben het wat dat betreft iets makkelijker.

Voor meer foto’s  van deze geweldige dag?

Klik hier: Fotoalbum van “De Acht van Chaam”.

Reageren is niet mogelijk.