De eerste Tourweek met Jos, Marcel, Peter, Fabio, Chris en bijna Jan Raas

De eerste Tourweek met Jos, Marcel, Peter, Fabio, Chris en bijna Jan Raas

Jos

In 2010 maak ik het jubileumboek 100 jaar Pedaalridders. Voor dit boek spreek  ik o.a. Jos van Emden. Een nog onbekende Rabobankrenner. ( Dat is tijdens deze eerste Tourweek wel anders!). Even later zien we hem in Oudenbosch het nationale kampioenschap tijdrijden winnen. We worden dronken. Sindsdien zijn we supporters en op 1 juli staan we in Dusseldorf met de hoop dat hij de gele trui pakt in de proloog. Kort, niet al te technisch, zijn ding. Helaas het regent, er zijn wat valpartijen op het gladde parcours en Jos gaat net even te voorzichtig door de bochten. Hij verliest te veel tijd. Geraint Thomas gaat met de gele trui aan de haal. Geraint Thomas? Later lezen we dat de Skyrenners een soort bolletjes op de mouwen van hun truitjes hebben en daarom sneller gaan. Zij wel, altijd weer wat nieuws. Sir David John Brailsford haalt zijn schouders maar weer eens op.

Marcel

We zijn Duitsland, helemaal geen wielrenland. Een beetje doping en ze zenden voor straf jaren lang geen Tour de France meer uit. Nu het er op lijkt dat het peloton redelijk schoon is, mag het daar ook weer. Marcel Kittel zegt op het podium in de Altstadt dat hij blij is dat de Tour weer terug is in zijn heimat. De andere Duitse renners zijn ook verguld. De mannen gaan van start en rijden een etappe door weer en wind en in de straten van Luik wint Kittel zijn eerste sprint. De sympathieke Duitser plengt tranen van geluk. Op donderdag wint hij weer en vrijdag komt hij samen met Boason Hagen over de meet. Met het blote oog is niet te zien wat de jury wel meent te zien. Weer wint Marcel en neemt de groene trui over van Arnoud Démare. Peter Sagan ligt dan al met zijn vriendin op de bank, thuis in Monaco.

Peter

Als de presentator bij het tekenen van de aanwezigheidslijst voor aanvang van de eerste etappe aan Peter Sagan naar zijn plannen vraagt zegt de Slowaak:”Ik ga gewoon lekker fietsen en zie wel.” Leuke, ontspannen kerel. Hij komt gewoon een stukkie fietsen. In de etappe van woensdag blijkt hij het toch iets serieuzer te nemen. Hij sprint voluit, geeft Cavendish ogenschijnlijk een elleboog, Cav valt en breekt zijn schouder. De jury gooit Sagan uit de koers. De populairste, spectaculairste renner kan zijn koffers pakken terwijl alle kenners worstelen met de vraag, uitsluiting terecht of niet. Zelfs Eva Jinek weet er onzin over mee te praten. Sagan eruit, Cav twittert dat Peter zijn “mate” is en langzaam dringt bij de meesten het besef door dat de Tour Sagan gewoon binnen het peloton had moeten houden. Te laat.

Robert

De eerste bergrit. Mollema hervindt zijn klimmersbenen. Gesink laat zich expres terugzakken in de hoop dat hij zoveel tijd verliest dat de klassementsrenners hem zullen laten gaan als hij een bergrit wil en kan winnen. Ik vind het zonde, Gesink kan nog steeds gewoon top tien rijden en misschien wel top vijf. Jammer dat Robert daar niet voor kiest, het is wel de Tour de France hè, geen Ronde van Oostenrijk, Californië of Polen, waar niemand naar kijkt. Top tien in de Tour rijden, dat is toch mooi? Hopen dat hij ons dan in ieder geval één  dag op het puntje van de stoel krijgt. Het is hem van harte gegund en ons ook.

Fabio

In de laatste kilometers van de klim naar het Plateau Des Belles Filles (ja hoor, daar sprongen de meisjes uit het dorp vanaf omdat ze bang waren van een paar Zweden), demarreert Fabio Aru weg bij het clubje rond Chris Froome. Hij pakt meteen een flinke voorsprong. In zijn Italiaanse kampioenstrui (mooi) blijft hij vooruit en positioneert zich onverwacht als de grootste rivaal van Froome. Wordt het dan toch een spannende Tour? Wint Froome voor de vierde keer? Ik dacht het wel bij de start, maar nu ben ik er minder zeker van. Vanaf nu ben ik voor Fabio Aru.

Chris

Na de eerste Tourweek draagt Froome het geel, staat Geraint Thomas twee en Fabio Aru drie. Aru heeft de bolletjestrui en Kittel het groen. Op naar week twee.

Eerste Tourweek volgens de NOS

Bijna Jan Raas

En … we zaten in het hotel waar Jan Raas ook logeerde. Helaas kwamen we daar pas achter toen we al weer thuis waren. Gouden kans gemist!

 

 

Reageren is niet mogelijk.