100 jaar Giro

100 jaar Giro

Maglia Rosa: Het idee van de roze trui is gestolen van de Tour met zijn gele trui. Net zoals de gele trui gebaseerd was op het sportkrantje l’Equipe dat op geel papier werd gedrukt,  zo werd het in Italië de kleur roze omdat de Gazetto dello Sport op roze papier werd gedrukt (omdat de groene inkt op was). Vandaar de Maglia Rosa. De ontwerper van de trui in 2009 sprak de wijze woorden: “Normaal ontvang je als winnaar een beker. Die steek je in de lucht en dat is het. Om het roze mee naar huis te mogen nemen, moet er al je zweet inzitten. Als dat dan is gelukt, is die trui helemaal van jou.”

Slaven: Wielrenners zijn de slaven van de weg. Daarom is de Giro in zijn honderdjarige bestaan nauwelijks veranderd. In Italië gaat het spektakel boven de veiligheid van de renners. Gewonden worden op de koop toe genomen om het product aan de man te brengen. (Cédric Vasseur, oud-renner en voorzitter van de rennersvakbond CPA).

Bakkie: Fred Rodriquez, wielrenner en koffieliefhebber: “Elke ochtend een geweldige kop Italiaanse koffie is ook veel waard.” (Naast wielrennen heeft Rodriguez zijn eigen koffie, genaamd ‘Fast Freddy’.)

Chaos: De renners klaagden eens na drie etappes dat ze genoeg in de problemen waren gebracht door valpartijen en oponthoud na de kenmerkende chaos in het Giropeloton.

Het geheim: Team Columbia won meerdere ritten in de Giro van 2009. Hoe doen ze dat? Manager Bob Stapleton kent het geheim en zegt: “Er is geen grote baas hier. Elke mening telt.”

In 2016: Verleden jaar verwarmden Tom Dumoulin ( zes dagen in het rose) en vooral Steven Kruijswijk (vijf rose truien) onze harten. Steven had kunnen winnen. Dit jaar weer nieuwe kansen. Steven en Tom worden genoemd tussen de  kanshebbers.

De Giroquiz:  Wie hoort er op de onderstaande foto’s niet bij? Stuur de goede oplossingen naar: peter@petersproducties.nl

Reageren is niet mogelijk.