Luik Bastenaken Luik

Luik Bastenaken Luik

Luik-Bastenaken-Luik (La Doyenne) is de oudste van alle jaarlijks terugkerende klassiekers.

Eigenlijk is het Liège-Bastogne-Liège, want we zijn in Wallonië, Ardennen, Provincie Luik.

Luik-Bastenaken-Luik spreekt tot de verbeelding van veel renners, wielertoeristen en toeschouwers met zijn Ardense klimmetjes. Zelf doen in de zomer, nu nog wat frisjes. Bernard Hinault wint in de sneeuw een Siberisch koude editie in 1980. Er kan dus nog sneeuw liggen. Verleden jaar (2016) won Wout Poels. Helaas is Wout geblesseerd en moet deze keer voorbij laten gaan. Steven Rooks won in 1983 en vestigde er zijn naam definitief.  Onder de winnaars tellen we ook Frank Vandenbroucke in 1999 en  Adrie van der Poel in 1988. Moreno Argentin won vier maal. Eddy Merckx heeft het record met vijf overwinningen en wordt geëerd met een monument op de Stockeu, vlakbij Stavelot. Alles wat een klassieker tot een klassieker maakt, ligt hier op straat. Michael Boogerd wilde zo graag winnen, maar miste een paar keer net de slag. Voor de televisie is het wachten op La Redoute. De helling waar de finale opengebroken dient te worden. Voor 2017 tippen wij Valverde omdat Gilbert niet mee doet vanwege een blessure die hij opliep in de AGR, een week voor L-B-L.

 Monument Eddy Merckx op de Stockeu.

Peter Tetteroo

www.petersproducties.nl

Reageren is niet mogelijk.